Aktiviti di ruang angkasa yang melibatkan aktiviti dari Matahari memerlukan pemerhatian dan jangkaan terperinci dari pelbagai aspek.Kajian terhadap keadaan cuaca di ruang angkasa melibatkan sistem dan pemodelan data, ciri-ciri kapal angkasa dan keupayaan satelit untuk beroperasi di bawah beberapa parameter cuaca angkasa .

Aktiviti cuaca di ruang angkasa berkaitan dengan angin solar dan suar suria yang dipancarkan dari Matahari dan ke kawasan sekitarnya termasuk juga ke arah Bumi. Bumi dilindungi dengan baik oleh sempadan magnetosfera gergasi daripada zarah berbahaya dan radiasi yang disebabkan oleh angin solar. Angin suria yang melampau akan menyebabkan ribut geomagnetik dalam tempoh tertentu. Angin suria melampau ini boleh memberi kesan kepada sistem satelit, kapal angkasa, sistem grid elektrik dan sistem radio komunikasi di Bumi. Pengetahuan tentang keadaan cuaca di ruang angkasa dan gangguan medan geomagnetik adalah penting dan sangat penting kerana ia memberi kesan langsung kepada kehidupan manusia. Kajian mengenai cuaca angkasa merupakan satu bidang yang menarik yang berkaitan dengan kawasan kritikal kehidupan moden.

Kepentingan

  • Memberi pendedahan dan kesedaran kepada orang ramai mengenai cuaca angkasa dan kesan-kesan terhadap kehidupan manusia, terutamanya yang melibatkan sistem grid elektrik, sistem radio komunikasi, satelit dan teknologi berkaitan.
  • Berkongsi dan menyebarkan pengetahuan yang berkaitan dengan sains angkasa secara interaktif
  • Memberi pendedahan sepenuhnya secara teori mahupun praktikaliti untuk meningkatkan pengetahuan dalam bidang ruang angkasa bagi sesi pembelajaran dan aplikasi di dalam kehidupan
  • Memudahkan para pelajar dalam menjana idea untuk membolehkan mereka memohon dalam projek atau apa-apa kerja penyelidikan yang berkaitan
  • Mendidik ahli-ahli saintis dan masyarakat melalui sistem pemantauan cuaca.